donderdag 26 mei 2011

PLM - Parabolic Light Modifier


Materiaal in de test:

  • 64" 162cm Silver/Black Parabolic Umbrella
  • 85" 215cm Silver/Black Parabolic Umbrella
  • flash YN460-II bare bulb 
  • flash METZ  60 CT4
  • Phottix Strato set
  • RF-602 set
  • D700 met 135mm lens

Zoals je op de foto bovenaan ziet, zijn de PLM's erg groot in vergelijking met een gewone paraplu. Het licht van een PLM heeft een heel andere outcome als een paraplu. De lichtstraal wordt gebundeld, terwijl het bij een paraplu verspreid wordt. Dit veroorzaakt een heel ander licht op het model. Ze sturen een volle lichtbundel zonder fall-off... Het lijkt wel alsof er geen licht gericht is... want je ziet niet waar het vandaan komt. Zie voorbeeld hieronder:In m'n opstelling wilde ik vooral te weten komen welke PLM er het handigst is in gebruik... Hoe groter hoe beter?
Daarom maakte ik een dubbele opstelling... de 64" PLM met de YN460 II en de 85" PLM met de METZ 60. Ik verwachte dat de METZ door z'n grote flitskop, samen met het breedhoek plaatje, de grote PLM wel zou meester kunnen... 't zou immers een fantastische oplossing zijn. Zo'n grote lichtbron met zo'n sterke flits...Maar zoals je hierboven ziet, bleek de METZ niet in staat om de hele oppervlakte van de PLM te benutten. De eenvoudige YN460 II (bare bulb versie) had echter geen enkel moeite met de PLM.   Dan maar de rollen eens omgedraaid... De METZ in de kleine PLM en de YN460 II in de grote PLM... en YES, beide PLM's worden optimaal benut. Zie hieronderHet leuke van zo'n PLM is de afstand die je er mee kan overbruggen... De omgekeerde kwadraatswet gaat hier immers niet op. de straal blijft gebundeld en beide PLM's slagen er in om een volwassen  persoon van kop tot teen te belichten, van op grote afstand... In onderstaand voorbeeld stond het model op ruim 15 meter afstand van de PLM, en toch slaagt de PLM er in om een volledig te belichting op F6.3, S1/200, ISO 200Nu, wat heb ik in 't bijzonder geleerd:

  • beide PLM's kunnen een model volledig belichten vanop grotere afstanden (belangrijk hierbij is: hoe beter het licht in het focuspunt geconcentreerd is, hoe verder je licht bundel reikt. Dus plaats die flits zo dicht mogelijk bij de as van de PLM
  • Het licht is erg verschillend in vergelijking met een paraplu of softbox
  • Je hebt een bare bulb flash nodig om een grote PLM (85") optimaal te benutten

Hieronder zie je nog enkele detail opnames van de opstelling, hierbij is het van belang dat je de flits zo veel mogelijk in het midden van de PLM plaatst... Vandaar de liggende opstellingen.

De gebruikte PLM's kan je verkrijgen bij Cotswoldphoto op ebay. Let op, ze zijn niet altijd op voorraad, soms moet je wat geduld hebben, en dan staan ze weer op de site.

Geen opmerkingen: