vrijdag 21 februari 2014

YONGNUO YN-622N-TX – Flash Controller voor NIKON

YONGNUO YN-622N-TX – Flash Controller voor NIKON - Eerste indrukken...

YN-622N -TX & YN-622N 

Ik kreeg deze week de lang verwachte YONGNUO YN-622N-TX binnen. De YN-622N triggers zijn al ruim een jaar op de markt doch zijn vrij onhandig als je niet over een SU-800 of SB700/SB900/SB910 beschikt bovenop de zender&camera en je wilt de flitsen instellen. Met een flits erboven op, wordt je camera zwaarder en onhandig.  Je kan het wel doen, zonder flits, maar je hebt dan geen enkele aanduiding hoe ze ingesteld staan... Daarenboven blijken deze triggers niet compatibel te zijn met de SB800, dus de triggers bleven bij mij in m'n kast liggen, en deed ik daarom nog steeds beroep op goede oude RF602.  
Kans zit er dik in dat dit zal veranderen.

In onderstaande voorbeelde wordt de YN-622N nu enkel noch als ontvanger gebruikt. 


YN-622N

Het pakketje bevat: 1 YN-622N-TX trigger, twee kabeltjes en een handleiding in engels en chinees.

Net zoals de YN-622N kan de YN-622N-TX op 7 verschillende kanalen ingesteld worden en 3 groepen. Je dient van zelfsprekend je flits ontvangers en zender opdezelfde kanalen te zetten. Vervolgens kan je de zoom van je flits regelen per groep en er is een optie om een AF-infrarood ingebouwd licht te laten schijnen, zodat je makkelijker kan scherpstellen. Er is een Mini USB poort aanwezig waarmee je je zender kan updaten. De zender voelt erg degelijk aan en is voorzien van locking ring en pin.


De YN-622N-TX bezit 3 modes:
  • TTL
  • Manueel
  • SS (super sync)
In TTL mode stel je per groep de exposure compensatie in... Met een maximum van +3 en minimum van -3
Manueel van 1/1 tot 1/128
in beide gevallen, TTL & manueel, zet je hiervoor de flits in gewone TTL mode (dus niet remote-CLS, noch manueel)
Tot zover kon dit ook al met de YN-622N, alhoewel er nu een handig LCD scherm bijgekomen is.

Echter, de YN-622N-TX biedt een nieuwe mode aan: SS (super sync)

Deze SS mode maakt het mogelijk om een manuele flits, zoals een studioflits, of om het even welke andere manuele flits, te laten werken met hoge synchronizatie tijden... Waar we andere beperkt zijn door een sync tijd van max. 1/320, kunnen we nu gemakkelijk tot 1/8000 gaan zonder aan kracht in te boeten. We dienen daarvoor onze camera op Auto FP in te stellen en de SS mode te tweaken. 

Tweaken van de SS mode

hieronder zie je het resultaat van de tweak... langzaam maar zeker verdwijnt het zwarte gordijn. De foto's zijn gemaakt met een Elinchrom studio flits en de camera staat ingesteld op F4.5 1/8000. Het model staat op klaar lichte dag met de rug naar een raam gericht, doch door de korte sluitertijd is dit gewoon donker.

Tenslotte heb ik de YN-622N-TX aan een betrouwbaarheidstest onderworpen... Opstelling met twee flitsen, een SB800 en een SB700. De test werd zowel in TTL als in Manuele mode afgenomen. Waar dit voordien met een SB800 volledig in de mist liep, was deze keer de test feilloos. Zie hieronder.

Test door middel van timelaps

Conclusie: 
Deze triggers worden een meer dan serieuze bedreiging voor de omzet van zowel Phottix Odin als Pocketwizard... 
Voor een pak minder geld (50€ voor de controller + 28€ per transceiver) heb je een betrouwbaar setje dan nagenoeg hetzelfde doet. 
Naast Auto FP worden ook front-curtain sync en rear-curtain sync ondersteund!  En het display laat ook zien als je batterij nog voldoende opgeladen is... 

aanvulling 07/2014: sinds vandaag ook beschikbaar voor Canon!


10 opmerkingen:

Peter de Jong - Raziëls nl zei

Ik wacht met smart op mijn TX trigger. ;-)

Hans Hodes zei

Hoe trigger je hiermee (Elinchrome)studioflitsers
(in speedsync mode)?

d_oracle zei

Simpel, selecteer de SS mode en tweak...

Cherie Fotografie zei

Ik heb vandaag, via Fotoshop Aalten, een set binnen gekregen van een YN-622N-TX en 2 YN-622N transceivers. Ik heb ze getest met 4 camera's (D70, D70s, D200 en D700) en 2 flitsers (SB 800 en SB 900). Alle combinaties werkten, tot mijn vreugde. Zowel in de normale als "Super Sync" (HSS) modus. Je moet wel de flitsers in TTL mode zetten en niet remote (dat stel, je per sessie, éénmalig in op de flitsers zelf). Dat is even wennen als je Nikon CLS gewend was. De handleiding is summier en in krom Engels, maar wel effectief. Als je werken met radio triggers en CLS al gewend was, stelt de overstap weinig voor. In de handleiding wordt gewaarschuwd dat eerst de laatste firmware moet worden geladen. Bij mij bleek dit niet nodig te zijn; de meest recente versie ( 1.05) bleek al geïnstalleerd te zijn. Ik heb deze set mede gekocht op basis van de goede ervaringen die in dit blog beschreven waren. De aankoop stelt mij tot dusver niet teleur.

Vincent Cockaert zei

Ik kocht zonet op ebay een Wansen RF 602 triggerset. Is dit hetzelfde als een Yongnuo RF 602?

d_oracle zei

beetje off topic Vincent, maar ze schijnen compatibel te zijn...

Cherie Fotografie zei

Wansen is een concurrent die YongNuo kopieert. Zie: http://www.lightingrumours.com/wansen-ws-603-notched-up-knock-off-knocker-offers-back-in-the-offing-4228#.U8_PM7HMh8E

photogeert zei

heb ook een setje gekocht ( Y622TX en 2 Y622N), maar …
bij het aansluiten van een bxri500 werkt het niet. ik moet eerst een SB800 op de transceiver zetten, dan werkt het. neem ik de SB800 uit de schoen, blijft het werken. herstart ik terug, heb ik hetzelfde probleem.
zal een bug in firmware zijn, maar bij Yongnou zijn ze doof…. na 2 mails, geen reactie. en ik ben niet de enige, na wat speurwerk is het een "gekend" euvel. jammer…..

d_oracle zei

Heb geen probleem hier met de 2400rx powerpack... Misschien ligt het aan je transceiver versie, je mag altijds eens eentje van mijn transceivers komen testen...

photogeert zei

zijn nieuwe, met firmware 1.05. bedankt voor je reactie. ik zal nog eens uitvoerig testen.