zaterdag 4 december 2010

YN460 II ombouwen naar bare bulb flash


De gangbare reportage flits is gebouwd om het licht zo efficiënt mogelijk naar voor te sturen. Daarom zit er een reflector ingebouwd en een fresnel lens. Men gaat er van uit dat de flits op de camera zal staan. Nu, intussen is dit wel achterhaald. We plaatsen de flits liever naast de camera als op de camera. Sterker nog, we wensen ook de kwaliteit van het licht te verbeteren. Dit doen we door softboxen, paraplus, beauty dishes en andere middelen op de flits te zetten. In de fotostudio's doet men dat al lang en bestaat er een waaier aan "modifiers". Jammer genoeg kunnen we die niet zomaar overnemen. Een typische studioflits, flitst immers niet alleen rechtdoor, maar ook opzij, naar alle kanten... En daar zijn die modifiers dan ook voor gebouwd. Met andere woorden, we hebben een rapportage flits nodig die naar alle kanten flitst. 
Die bestaan, bijvoorbeeld de sunpak 120J, worden echter niet meer gemaakt en zijn tweedehands erg moeilijk te vinden. Dus... laten we ze zelf maken...  Een YN460-II die hiervoor gebruikt wordt kost amper 35€ en is makkelijke om te bouwen. 


Het volstaat om de kop open te maken. Wees hierbij voorzichtig, het kan zijn dat er nog hoge spanningen aanwezig zijn als je ze net gebruikt hebt. Zorg ervoor dat die delen waar je aan kan komen spanningsvrij zijn.
Soldeer de draden los van de lamp (op de printplaat) en verleng die met een stevig stukje draad. Isoleer de verbinding (krimpkous is prima), verwijder de reflector en fresnel lens. Schroef terug dicht en voeg een reflector toe... half rond buisje is prima, eventueel met alufolie overplakken als het een andere kleur heeft.
Het wordt meteen duidelijk dat er een aantal voordelen zijn aan deze YN460-ii mod. Ten eerste is er geen licht verlies in een softbox. Om dit vast te stellen heb ik de flits vergeleken met een YN560. Normaal is de YN560 sterker, doch hier, in de softbox (westcott 28") blijkt de gemodifiëerde  YN460 meer licht op te brengen dan de YN560, een volle stop verschil op de lichtmeter.

Vervolgens zie je ook duidelijk dat de flits een veel bredere belichtingshoek heeft als de gangbare flitsen.
Hier vergeleken met een SB800 respectievelijk op 14, 24 en 105.
Een voordeel dat in tal van situaties interessant kan blijken... zo zal een bare bulb flash dieper in de paraplu kunnen geplaatst worden en toch een gelijkmatige lichtspreiding vertonen, dus minder hotspots vertonen.
't Is duidelijk dat hier nog verder getest moet worden... Zie alvast hieronder het verschil tussen de YN460-II en de SB800

 YN460-II Bare BULB
 SB800 14mm (met spreidingsplaatje)
vandaar ook de mindere lichtopbrengst
  SB800 24mm
  SB800 105mm

en met een kapje erop ziet hij er zo uit:

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor de tip. Zal ikzeker tijdens het kerstverlof eens uitproberen.

Ben zei

Voila, ook eentje besteld... :) Hoe voorkom ik dat ik mezelf elektrocuteer tijdens het ombouwen? :)

d_oracle zei

als je hem opendoet en het printplaatje losmaakt, kan je de contacten eerst eens kortsluiten...
d'r is weinig gevaar als je alleen de kop open maakt (wel batterijen eruit halen!)

Ben zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Ben zei

Het is gelukt en ik leef nog :)

Klik voor Foto