woensdag 11 januari 2012

Optimaal gebruik maken van een Parabolic Light Modifier - PLM


Een Parabolic Light Modifier - PLM plaatst de strobist fotograaf voor nieuwe uitdagingen. Niet alleen zijn de dingen erg groot, en erg windgevoelig. Maar de vraag stelt zich ook, hoe kan ik deze modifier optimaal gebruiken. Met andere woorden, hoe vul ik hem optimaal met licht. Vermits deze modifier een ander lichtpatroon heeft als een gewone paraplu, is dit voor een PLM wel belangrijk. Immers, indien het licht correct  aankomt in het centrum van de PLM, kaatst de PLM een lichtbundel terug met erg weinig fall-off.
Dit artikel beschrijft daarom een eenvoudige manier om dit te bekomen. Zelf te maken als je een beetje handig bent, of aan te kopen voor een kleine prijs. Het betreft deze Double Flash Bracket.


Zoals je ziet bestaat de bracket uit een metalen plaat die als bevestiging punt dient voor de flitsers. De flitsers worden er met een elastiek op vast gemaakt en kunnen zo makkelijk in elke modifier gebruikt worden. 


Dit is de standaard manier hoe de flitsers bevestigd worden... bovenop de plaat. Echter, zoals je op de foto ziet, liggen de flitsers toch niet helemaal in 't midden van de PLM, alhoewel het reeds stukken beter is als een rechtopstaande flits, zoals we die gewoontegetrouw in een paraplu gebruiken.


Een optimale manier is deze... we bevestigen de flitsers op de plaat en draaien die gewoon om! Zoals je ziet zijn beiden flitsers nu heel mooi uitgelijnd naar het midden toe.


Het is niet echt noodzakelijk om twee flitsers op deze manier te bevestigen, hier onder zie je dat ook één flitser, mooi uitgelijnd een goed resultaat geeft.

 

Geen opmerkingen: